Fietsen is een populaire vorm van beweging die toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is niet alleen een leuke en efficiënte manier om je te verplaatsen, maar het is ook een training voor het hele lichaam waarbij verschillende spiergroepen worden aangesproken. Maar welke spieren zijn dat precies?
Bekijk de collectie fietssokken
Welke spieren train je met fietsen?
Hieronder lees je welke spieren worden getraind als je fietst.
Quadriceps
Een van de belangrijkste spiergroepen die je traint tijdens het fietsen is de quadriceps. Dit zijn de spieren aan de voorkant van het bovenbeen. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het strekken van de knie en worden zwaar belast tijdens de trapbeweging.
Bilspieren
De bilspieren worden zwaar belast tijdens het fietsen. Deze spieren helpen het bekken te stabiliseren en leveren kracht tijdens de pedaalslag.
Hamstrings
De hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van je bovenbeen en worden geactiveerd tijdens het fietsen. Deze spieren helpen de heup te strekken en geven het been stabiliteit tijdens de pedaalslag.
Kuitspieren
Je kuitspieren zijn de spieren in het onderbeen en worden ook getraind tijdens het fietsen. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor plantairflexie. Dit is de beweging waarbij je tenen naar beneden wijzen.
Kernspieren
Naast de spieren in het onderlichaam worden ook de kernspieren, waaronder de buik- en rugspieren, gebruikt tijdens het fietsen. Deze spieren helpen het lichaam te stabiliseren en leveren kracht tijdens de pedaalslag.
Armen en schouders
Hoewel fietsen vooral een oefening is voor het onderlichaam, worden de spieren in de armen en schouders ook getraind tijdens het fietsen. Denk aan je biceps en triceps. Deze spieren helpen het evenwicht te bewaren en je stuur onder controle te houden.
Voordelen van fietsen
Fietsen is een effectieve manier om verschillende spiergroepen te trainen en je algehele conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast is het een cardiovasculaire oefening, waarmee je jouw cardiovasculaire gezondheid kunt verbeteren. Cardiovasculaire gezondheid? Dit is een verzamelterm voor de gezondheid van ons hart, onze bloedvaten en het bloed dat door ons lichaam stroomt. Dit is niet alleen belangrijk voor ons lichamelijk welzijn, maar ook voor onze geestelijke gezondheid.
Als je fietsen primair voor trainingsdoeleinden inzet, is het belangrijk om te onthouden dat je moet rekken en opwarmen voordat je gaat fietsen. Hiermee voorkom je blessures. Ook helpt het om krachttrainingsoefeningen in je fitnessroutine op te nemen om je spierbalans en algehele kracht te helpen verbeteren. Los van de trainingsdoeleinden helpt fietsen bij een gezonde levensstijl. Door consistent te fietsen kun je jouw cardiovasculaire gezondheid verbeteren, calorieën verbranden en spieren versterken.
Als je nog goede fietssokken nodig hebt, adviseren wij de fietssokken BIK1. Deze zorgen voor optimale vochtafvoer en een uitstekend ademend vermogen. Zelfs tijdens de meest intensieve trainingen. Door de materialen en speciaal ontworpen zones voorkom je blaren, zweetgeur en klamme voeten.
Bekijk de fietssokken polyester BIK1